fbpx
Tandimplantat i Malmö

Tandimplantat i Malmö - Allt du behöver veta

Med tandimplantat ersätter du förlorade tänder. Luxadent i Hyllie, Malmö, hjälper dig med att förbättra din tuggförmåga, höja din självkänsla och hjälpa din munhälsa.

Innehåll

 • Vad är ett tandimplantat?
 • Varför välja tandimplantat?
 • Hur fäster man ett tandimplantat?
 • Vanliga förbehandlingar
 • Kan alla skaffa tandimplantat?
 • Risker med tandimplantat

Vad är ett tandimplantat?

Tandimplantat i Malmö

Om du behöver ersätta förlorade eller skadade tänder kan tandimplantat vara ett bra alternativ. Ett tandimplantat är en konstgjord tandrot som skruvas in i käkbenet. På implantatet fästs därefter en tandkrona, bro eller protes.

I över 40 år har tandimplantat använts. I Sverige genomförs omkring 10 000 implantat varje år. Behandlingen är permanent och ett mycket uppskattat alternativ till kronor, bryggor och tandproteser.

Beroende på käkbenets skick och möjliga förbehandlingar så varierar processen. Behandlingen delas i stort i två faser: det kirurgiska operationen och den protetiska behandlingen. Emellan dessa faser sker läkningsprocessen för ben och mjukvävnad.

Asset 1@2x 1

Varför välja tandimplantat?

Tandimplantat i Malmö

I stället för exempelvis löstagbara proteser eller bryggor, fästs tandimplantat i käkbenet. Det är den stora fördelen med tandimplantat. Detta leder till att tandimplantatet för det lättare att tugga för dig, ger ingen oro för en tandlossning till skillnad från andra alternativ och att det stimulerar käkbenet mer än löstagbara proteser och bryggor.

Asset 7@2x 1

Hur fäster man ett tandimplantat?

Tandimplantat i Malmö

1. Förbehandling

Inför ett tandimplantat sker en konsultation med din tandläkare. Dialogen kommer att handla om dina förväntningar och frågor som kommer att besvaras. Tandläkaren kommer att studera omständigheterna i din mun för att se om du är frisk i munhålan, vilket är mycket viktigt. På så sett vet man om du är lämplig inför en behandling. Här kommer även tandläkaren att genomgå en undersökning med panoramaröntgen. Konsultationen är kostnadsfri!

Asset 2@2x 1

2. Implantatet fästs i käkbenet

Med en lokalbedövning fästs implantatet i käkbenet under det kirurgiska ingreppet. Tandläkaren kommer att vika undan tandköttet för att borra fast skruvarna. Skruvarna (kallas fixturerna) fungerar som tandrötter i käkbenet. Därefter monteras nästa implantatdel som är en förlängning av implantatet (kallas distans).

Asset 3@2x 1

3. Individuell läkningsprocess

Plastskruvarna kommer att växa fast i benet under läkningsprocessen. Denna process är helt och hållet individuell, men uppskattas vara under två till tre månader. Det finns fall då det tar längre tid.

Asset 4@2x 1

4. Digitalt avtryck

För att veta hur dina tänder kommer att se ut kommer en modell av dina tänder att skapas genom ett digitalt avtryck. Detta sker när du har läkts efter ingreppet. En tandtekniker tar över arbetet när du och din tandläkare är nöjda med tändernas utseende. Tandteknikern är den som skapar dina nya tänder.

Asset 5@2x 1

5. Tandskelett och krona

Tandteknikern framställer tandskelett i zirkonia som läggs över med porslin. Vi på Luxadent använder inte metallskelett alls i våra arbeten. På distansen (förlängningen av skruven) fästs den nya tandkonstruktionen.

Asset

Vanliga förbehandlingar

Tandimplantat i Malmö

Det finns två vanliga förbehandlingar vid tandimplantat. Den ena är tandutdragning som krävs om tanden är väldigt trasig men som fortfarande sitter fast i tandköttet Den andra är en uppbyggnad av käkbenet om benet har en tillräcklig tjocklek eller är för mjuk för att en montering ska ske.

En uppbyggnad sker genom att man tar benvävnader från en annan plats eller placerar syntetiskt material. Läkningsprocessen för denna är 4 – 12 månader. Först efter läkningen kan ett implantat ske.  Vid mindre bendefekter (de allra flesta fallen) så görs benuppbyggnaden i samband med implantatoperationen.

En rotfyllning kan vara aktuell om du drabbas av en inflammation som nått ned till tandnerven. Då måste tanden rengöras och pulpan (mjukvävnaden inuti tanden) tas bort.

Läs mer om rotfyllning här.

Kan alla skaffa tandimplantat?

Tandimplantat i Malmö

Oftast kan vem som helst som är frisk nog att genomgå en tandutdragning få en implantatbehandling. Så länge din munhåla är frisk och att du har tillräckligt utrymme i käkbenet för implantatet kan du genomgå ett ingrepp.

Det är även viktigt att du som ska genomgå eller har genomgått en operation sköter munhygienen, följer rekommendationerna och närvarar vid kontrollerna hos din tandläkare.

Röker man mycket, har hjärtsjukdomar, obehandlad diabetes eller även genomgått strålbehandlingar i huvudområdet eller nackområdet riskeras att man är mindre lämpad. Då måste man särskilt kontrolleras för att studera de individuella förutsättningarna.

Risker med tandimplantat

Tandimplantat i Malmö
 • Hög ålder
 • Rökning
 • Tandlossning
 • Dålig munhälsa
 • Bristande munvård
 • Oerfarna tandläkare

Det måste föreligga en god prognos för att implantat ska fungera under en lång tid. Det gäller oavsett ingreppstyp. Det krävs rätt tandläkare med god erfarenhet, och en patient med god munhälsa för att undvika komplikationer och biverkningar.

Äldre patienter löper större risk att drabbas av komplikationer. Rökning ökar risken för biverkningar avsevärt. Tandlossning beror på en inflammation i tandköttet som ökar att implantatet kan lossna i tandbenet. Allmänt dålig munhälsa ökar även risken för komplikationer. Bristande munvård ökar likaså risken för komplikationer. Allt fler tandläkare gör implantat, samtidigt som tandlossning har blivit ovanligare. Därför ökar risken att bli behandlad av oerfarna tandläkare.

TEETH IN ONE DAY - NYTT KONCEPT

Tandimplantat i Malmö

Teeth in one day-konceptet bygger på att man vid behov kan extrahera, sätta implantat och sedan få tänder på samma dag. Man behöver helt enkelt inte behöva gå utan tänder under läkningstiden.

TEETH IN ONE DAY

HUR GÅR DET TILL?

Tandimplantat i Malmö

Man börjar med en undersökning och sedan gör tandläkaren ihop med patienten en behandlingsplan och ett kostnadsförslag. Efter det kommer följande steg:

 1. Man skannar sedan tänderna digitalt och tar de röntgenbilder som behövs
 2. En digital “operation” utförs sedan av tandläkaren på datorn och sedan 3D-printas guider och de nya tänderna som kommer att användas under den riktiga operationen
 3. Implantat operationen utförs sedan enligt den digitala planeringen och de nya tänderna sätts på plats. Tänderna man får vid operationstillfället är endast temporära och används under läkningsperioden.
 4. Efter läkningsperioden kontrollerar man osteointegrationen (läkningsprocessen) och ersätter de provisoriska tänderna med permanenta tänder i porslin.

Tycker man att det är jobbigt att utföra behandlingen i vaket tillstånd så erbjuder vi även behandling under full narkos. Patienten sövs ner av vår anestesi doktor och vi utför behandlingen medans patienten sover.

VAD KOSTAR TANDIMPLANTAT?

Tandimplantat i Malmö

Det är flera olika faktorer som påverkar vad kostnaden för tandimplantat blir. Några faktorer som påverkar priset kan till exempel vara benaugmentation i samband med implantatbehandling när käkbenet bedöms inte vara tillräckligt starkt. Ett sinuslyft är en annan faktor som också kan påverka priset, detta ingrepp utförs för att ersätta benmassa i överkäken när tandläkaren sätter tandimplantat med bihåle-kommunikation. Vanligtvis brukar en tandimplantatbehandling omfattas av högkostnadsskyddet där försäkringskassan ersätter för delar av behandlingen. Vi på Luxadent erbjuder därför kostnadsfri konsultation och ger ett kostnadsförslag på plats.

Tandimplantat i Malmö