fbpx
Tandlossning i Malmö

TANDLOSSNING I MALMÖ

Våra tandhygienister behandlar tandlossning i Malmö och erbjuder regelbundna kontroller/stödbehandlingar.

Vad är parodontit (tandlossning)?

Tandlossning eller Parodontit är en kronisk infektion av tandköttet, ligamenten ( små trådar som binder fast tanden mot käkbenet) samt käkbenet som omsluter tanden. Tandlossning leder bland annat till dålig andedräkt, blödande tandkött, lösa tänder och i värsta fall till att tanden går förlorad.

Första stadiet är Gingivit (tandköttsinflammation) som om lämnas obehandlat leder till parodontit. När gingivit går över till parodontit utvecklas tandköttsfickor där bakterier lever och bryter ner käkbenet runt tanden. Detta leder till att tanden blir lös och senare går förlorad.

Vad orsakar Parodontit?

Parodontit är en så kallad multifaktoriell sjukdom, detta innebär att allt som oftast beror parodontit på flera olika orsaker samtidigt.

Dessa orsaker kan bland annat vara: 
– Genetik
– Rökning
– Dålig munhygien
– Specifika mediciner
– Ohälsosam livsstil

Genetik är en stark bidragande orsak till att man utvecklar parodontit och denna predisposition i kombination med rökning och dålig munhygien leder till ökad risk för att utveckla parodontit.

Vissa mediciner, speciellt de som orsakar muntorrhet ökar också risken till parodontit.

Hur behandlar man Parodontit?

Parodontit behandlas genom att avlägsna de bakterier som lever i tandköttsfickan och orsakar att benet bryts ner. Detta i kombination med t.ex. att sluta röka och förbättra munhygienen leder till att sjukdomen avstannar och den onda cirkeln bryts. 

Behandling av tandlossning hos Luxadent sker hos tandhygienist och börjar alltid med en anamnes där man försöker komma fram till orsaken till sjukdomen. Sedan görs en behandlingsplan tillsammans med patienten, och i vissa fall i samråd med tandläkare.

Tandhygienisten mäter fickorna för att få en helhetsbild av problemet och sedan utförs behandlingen. Behandlingen sker

Tandlossning i Malmö